Duurzaamheidsteam Zandweerd

Bewoners, scholen, verenigingen, instellingen en bedrijven in de Zandweerd grijpen de aanleg van het warmtenet in de wijk aan om actief aan de slag te gaan met energiebesparing, zelf energie opwekken en andere leuke en duurzame initiatieven. Ook het Duurzaamheidsteam Zandweerd doet dat.

Het Duurzaamheidsteam Zandweerd is een groep bewoners die in de wijk informatie verstrekken over woningisolatie en leuke acties organiseren. In 2021 waren dat bijvoorbeeld pop-up informatiekraampjes in juni en in september met burendag, bloembollen planten, vlogs door jongeren uit de wijk en gluren-bij-buren: spouwmuurisolatie.

Buurtplan

De leden van het team schreven het buurtplan ‘Zandweerd gaat voor minder’, boordevol weetjes over Zandweerd aardgasvrij, het warmtenet en bespaartips. De leden zijn vraagbaak, verbinders en ogen en oren in de wijk.

De leden van het duurzaamheidsteam hebben zelf ook hun huizen laten isoleren, HR++ glas laten plaatsen, ze plakten tochtstrips en kochten energiezuinige apparaten. Ze zagen wat het opleverde: comfortabeler wonen, minder gas verstoken en een lagere energierekening.

Het team zet ook de schouders onder groene daken en regentonnen in de wijk, elektrische deelauto's en informatieverstrekking.

Activiteiten

Het Duurzaamheidsteam Zandweerd organiseert door het jaar verschillende activiteiten. Houd de Facebookpagina van het team in de gaten. Voor meer informatie kan je mailen naar zandweerdstroomt@gmail.com of gewoon bij je wijkgenoot van het Duurzaamheidsteam als je die tegenkomt op straat of bij de bakker.

Vlogs en video’s

Bekijk ook de serie vlogs over Zandweerd stroomt: 'Zandweerd streamt'. Deze serie komt tot stand met medewerking van de gemeente, een team van jonge vloggers uit de wijk, de Rocketboys en de actieve buurtbewoners in het duurzaamheidsteam. Naast mooie foto’s leverde de Burendag Zandweerd 2021 ook een prachtige reportage op. Bekijk hieronder de aftermovie:

Naar een YouTube filmpje

Zandweerd Stroomt

Energie besparen en opwekken, regenwater afvoeren en vasthouden, zomerse koelte door groene daken en tuinen. In Zandweerd zijn al veel inwoners, instellingen en bedrijven bezig met maatregelen om het wonen in huis, in de buurt, wijk en stad aangenaam en betaalbaar te houden.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie naast de wijk is de ‘eigen’ energiebron van Zandweerd. Met de warmte van het gezuiverde water kunnen ruim 2.000 woningen en gebouwen in de wijk duurzaam en betaalbaar worden verwarmd. Warmte van en voor de buren.

Blijf op de hoogte

Elke 2 tot 3 maanden verschijnt de Zandweerd Stroomt Update. Deze wordt huis-aan-huis verspreid. Wil je de update liever of ook digitaal ontvangen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier.